dissabte, 10 de juliol del 2010

Segona endevinalla



El llibre

Fa uns dies moria el premi Nobel de literatura José Saramago. Una gran pèrdua per a la literatura portuguesa. Així com alguns nobels cauen en l’oblit, Saramago es va fer un lloc en les prestatgeries de molts de nosaltres i la qualitat de la seva obra n’ha mantingut l’interès. El llibre de la foto és el darrer que em vaig llegir d’ell i, ho haig de dir, el que menys vaig gaudir. D’altres em varen fascinar per la seva originalitat i per la seva qualitat literària: “Tots el nom”, “El setge de Lisboa”, “Memorial del Convent” (de lectura obligatòria per als joves portuguesos) i el meu preferit: “L’any de la mort de Ricardo Reis”.

Saramago és un escriptor que cal llegir; molt més enllà de la originalitat de la seva escriptura amb el mínim de signes de puntuació imprescindibles, hi ha un dels millors escriptors de la literatura portuguesa.


La foto

1ra pista: Aquest poble té una plaça.

Enviada per: fidel

4 comentaris:

  1. Això és algun lloc del Pirineu, podria ser Andorra? M'ha ajudat molt la pista de la plaça, era fonamental :)

    Sobre Saramago, he llegit l'Assaig sobre la ceguesa i el viatge de l'Elefant. Em va agradar més el primer que el segon, sobretot en la forma de trametre el missatge, però el vaig trobar una mica hipòcrita, es tracta d'una crítica brutal als sistemes de representació actual i una defensa de la democràcia clarament participativa, però després llegeixes articles periodistics o defensa models polítics clarament comunistes. Segur que si algú llegeix això dirà que una cosa és compatible amb l'altre, jo no l'hi veig, no entenc la negació de la llibertat com a instrument per defensar-la.

    Per altra banda, també he de dir que l'estil, sense punts i tot seguit se'm fa pesat, i el text a vegades és molt espès, però el recomano, cal saber què diu i acabes fruint de la lectura.

    ResponElimina
  2. Molt bé, larosadesag! He dubtat si donar-la per bona ja que es tracta concretament d'Andorra la Vella; però tenint en compte que els andorrans es refereixen informalment a la seva capital com a Andorra, llavors és correcte!

    La foto està presa des de La Plaça del Poble, centre neuràlgic d'Andorra la Vella. Aquesta plaça té unes vistes d'Andorra la Vella i Escaldes fantàstiques. A la foto es pot veure l'església Parroquial de Sant Esteve, d'origen romànic. També s'hi poden veure les característiques tarteres del Solar d'Andorra, que s'enfilen fins el Pic de Carroi.

    El que comentes d'en Saramago demostra que llegir-lo mai deixa indiferent. Però tens raó, un cop entres en la lectura acabes fruint-ne.
    No hem llegit els dos llibres que ens comentes: "Assaig sobre la ceguesa" i "El viatge de l'elefant". Ens els apuntem. :-)

    ResponElimina
  3. He arribat tard, però havia pensat en Andorra!

    ResponElimina
  4. Felicitats igualment, Gemma. No era pas fàcil! :-)
    Espero que continuïs jugant amb les nostres endevinalles, i si et ve de gust ens en pots fer arribar una de teva amb un llibre que ens vulguis recomanar a booksincities@gmail.com

    ResponElimina